Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ciasteczka figowo-migdałowe
Ciasteczka figowo-migdałowe - składniki:
Ciasteczka figowo-migdałowe - sposób przygotowania:
Migdały sparzamy, obieramy, siekamy i mieszamy z cukrem oraz z wodą z kwiatów pomarańczy. Suszone figi gotujemy 10 minut na parze, następnie kroimy na cienkie paski. W dużej misce mieszamy migdały z figami, dodajemy kolejno kaszę mannę, proszek do pieczenia i żółtka, mieszamy na jednolitą masę. Formujemy ciastka, obtaczamy w cukrze i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy 10 minut w 180°C lub 20 minut w 150°C.
- 260 g migdałów
- 230 g drobnego cukru + trochę do posypania
- 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
- 180 g suszonych fig
- 2 łyżki kaszy manny
- 11 g proszku do pieczenia (1 opakowanie)
- 2 żółtka
Informacje o Ciasteczka figowo-migdałowe
-
Ciasteczka świąteczne - małe słodkości na Wigilię i Boże Narodzenie [PRZEPISY]
Wam udowodnić, że można też upiec inne ciasteczka świąteczne. Wybór jest naprawdę szeroki - warto sięgnąć po różnego rodzaju orzechy, miód, suszone owoce lub cytrusy. Na początek proponujemy suszone figi i migdały. Ciasteczka figowo-migdałowe Oprócz suszonych fig możecie spróbować dodać trochę
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki