Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chleb żytni pytlowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Chleb żytni pytlowy - składniki:
Chleb żytni pytlowy - sposób przygotowania: Mieszamy obie mąki, 1/3 rozczyniamy słodkim lub kwaśnym mlekiem i dodajemy drożdże. Gdy rozczyn się ruszy, solimy, wsypujemy resztę mąki, czarnuszkę lub kminek i zarabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Powinno być dosyć zwarte, bo zbyt rzadkie rozlewa się w trakcie pieczenia. Po 2 godzinach, wyrastania w cieple wyrzucamy ciasto na stolnicę wysypaną mąką, przekrawamy na 2 części, wyrabiamy 2 okrągłe bochenki, wkładamy do wysypanych mąką koszyczków od chleba i pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Po pół godzinie lub godzinie (zależy, jak szybko będą rosły) wyrzucamy na okrągłą łopatę posypaną grubo mąką, skrapiamy z wierzchu gorącą wodą i wstawiamy do gorącego pieca na 3 kwadranse do godziny, nie ruszając go wcale.

Informacje o Chleb żytni pytlowy

  • Jak upiec chleb?

    Jak upiec chleb?

    w zakwasie, musimy co najmniej raz na dwa tygodnie upiec chleb. Przy tej okazji „nakarmimy” zakwas świeżą porcją składników odżywczych. Zobacz nasze przepisy na domowy chleb: Chleb razowy Wielkanocny chleb z ziołami Jasny chleb na zakwasie Chleb żytni pytlowy Chleb orkiszowy Domowy

  • Chlebie nasz powszedni...

    Chlebie nasz powszedni...

    ten sposób. Jest on wilgotniejszy i bardziej kruchy od tego zwyczajnego. Do rozczynu zamiast razowej mąki dodaje się dwa lub trzy kilogramy obranych, ugotowanych i utłuczonych ziemniaków. Pozostałe składniki i czynności pozostają takie same. Chleb żytni pytlowy