Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gruszki w cieście z pilznera

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gruszki w cieście z pilznera - składniki:
  • Gruszki:
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 1.5 szklanki cukru
  • skórka z 1 umytej i sparzonej
  • cienko obrana i pokrojona w paseczki cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 3 duże
  • jędrne
  • obrane przekrojone wzdłuż na połówki i oczyszczone z gniazd nasiennych gruszki
  • Ciasto piwne:
  • 1
  • 25 szklanki mąki (ok. 20 dag)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 szklanki piwa typu pilzner
  • 1 duże
  • lekko ubite jajko
  • Oraz:
  • 2 l oleju
  • cukier puder do posypania
Gruszki w cieście z pilznera - sposób przygotowania: Przygotowujemy gruszki: w szerokim rondlu mieszamy litr wody z sokiem pomarańczowym, cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Zagotowujemy, mieszając, a gdy cukier się rozpuści, układamy gruszki - w jednej warstwie, przecięciem do góry. Gotujemy bez pokrywki na małym ogniu 15 minut: gruszki powinny być miękkie, ale absolutnie nie mogą się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i pozostawiamy w syropie, aż wystygną. Potem wyjmujemy je i kroimy w półcentymetrowe cząstki. Syrop przecedzamy do rondla i gotujemy na dużym ogniu, bez przykrycia, około 10 minut - powinien odparować i zgęstnieć. Robimy ciasto: mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Jajko ucieramy ze szklanką piwa, wlewamy do mąki i mieszamy. Rozgrzewamy olej w rondlu - powinien być gorący, ale nie może dymić (ok. 180°C, jeśli mamy termometr kuchenny). Cząstki gruszek zanurzamy w cieście i smażymy partiami - wystarczy po 2 minuty. Wyjmujemy je i kładziemy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Olej ponownie rozgrzewamy do poprzedniej temperatury i dopiero wtedy wkładamy kolejną porcję gruszek. Tuż przed podaniem skrapiamy owoce syropem i posypujemy cukrem pudrem. Co robimy z drugą szklanką piwa - nie trzeba tłumaczyć.

Informacje o Gruszki w cieście z pilznera

  • Podchmielone menu

    Podchmielone menu

    zalewamy mięso z korniszonami i wstawiamy na 4 godziny do lodówki. Galaretę podajemy z żytnim pieczywem. Pozostałe piwko pszeniczne wyjmujemy z lodówki i popijamy nim galaretę Gruszki w cieście z pilznera (dla 3 osób) Gruszki: 1/4 szklanki soku pomarańczowego, 1,5 szklanki cukru, skórka z 1 umytej i