Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Faszerowane udka kacze z purée ziemniaczanym, karmelizowanymi warzywami i smażonymi kurkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Faszerowane udka kacze z purée ziemniaczanym, karmelizowanymi warzywami i smażonymi kurkami - składniki:
Faszerowane udka kacze z purée ziemniaczanym, karmelizowanymi warzywami i smażonymi kurkami - sposób przygotowania: Polędwiczkę mielemy, doprawiamy solą, pieprzem, posiekanymi ziołami i wyrabiamy z jajkiem. Faszerujemy wyluzowane udka, ładnie formujemy i zawijamy w folię spożywczą, a następnie w aluminiową. Odstawiamy do lodówki na dwie godziny, po czym odwijamy z folii i pieczemy w 120°C przez około półtorej godziny. Gotujemy klasyczne purée ziemniaczane (najpierw gotujemy ziemniaki, potem tłuczemy je, dodając 2 łyżki mleka i 100 g masła). Z warzyw wycinamy kulki, gwiazdki lub inne kształty i blanszujemy je. Na patelni rozpuszczamy 50 g masła, dodajemy miód i gotujemy, aż powstanie karmel. Wkładamy do karmelu warzywa i smażymy przez chwilę. Kurki namaczamy w zimnej, osolonej wodzie, czyścimy z piachu, następnie sparzamy w litrze gorącej wody z dodatkiem cukru, odcedzamy i obsmażamy na rozgrzanej reszcie masła, wraz z posiekanymi szalotkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Udka podajemy z ziemniaczanym purée, wycinanymi warzywami oraz kurkami.
Faszerowane warzywa - nawPYCHAj im!