Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Czekoladowe ciasto z karmelem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Czekoladowe ciasto z karmelem - składniki:
Czekoladowe ciasto z karmelem - sposób przygotowania: Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej, następnie ubijamy z samymi żółtkami i mieszamy z mąką. Białka jajek ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Mieszamy ją bardzo delikatnie (łyżką!) z masą czekoladową. Wlewamy ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy (o średnicy 26 cm). Pieczemy w 170°C przez 45 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Robimy sos. Cukier gotujemy na patelni, aż powstanie ciemny karmel. Bardzo powoli wlewamy śmietankę, dodajemy miód i glukozę, zagotowujemy. Studzimy sos i podajemy do ciasta razem z lodami waniliowymi domowej roboty. Sos można przygotować wcześniej i wstawić do lodówki - wytrzyma około 2 tygodni.