Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta z bezą i porzeczkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Tarta z bezą i porzeczkami - składniki:
Tarta z bezą i porzeczkami - sposób przygotowania: Herbatniki kruszymy, miksujemy z cukrem oraz rozpuszczonym, schłodzonym masłem. Zagniatamy, powstałym 'ciastem' wylepiamy formę, którą wcześniej posmarowaliśmy masłem. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku (170-180°C) na jasnozłoty kolor. W tym czasie przygotowujemy masę: ubijamy białka z cukrem pudrem, dodajemy uprażone migdały i umyte porzeczki (oczywiście bez szypułek), delikatnie mieszamy. Rozkładamy masę bezowo-porzeczkową na podpieczonym kruchym spodzie i pieczemy około 15 min w temperaturze 180°C.
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo

Informacje o Tarta z bezą i porzeczkami

  • Jak zrobić bezy?

    Jak zrobić bezy?

    piany z białek – tak, żeby poszczególne bezy nie sklejały się ze sobą;- gotować na mleku około 4-5 minut i wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć na ściereczce.Zobacz inne przepisy na bezy: Tarta z bezą i porzeczkami Beza z kremem cytrynowym Beza z wiśniami Naleśniki z owocami i bezą Beza Pavlova