Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pączki marokańskie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pączki marokańskie - składniki:
Pączki marokańskie - sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mieszamy sok pomarańczowy z drożdżami i cukrem, odstawiamy na kilkanaście minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąkę i sól. Wlewamy roztrzepane jajka, olej, wodę z kwiatu pomarańczy oraz sok pomarańczowy z drożdżami. Wyrabiamy energicznie ciasto, aż powstanie łatwa do formowania, nie klejąca się masa - jeżeli jest zbyt klejąca, możemy dodać jeszcze mąki. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny. Następnie wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i dzielimy na 20 porcji. Formujemy kulki. Pośrodku każdej robimy palcem dziurę i poszerzamy ją trochę w każdą stronę. Tak przygotowane pączki pozostawiamy na blacie jeszcze na 1 godz., przykryte ściereczką. Rozgrzewamy olej do 150oC i smażymy pączki na złoty kolor z obu stron (olej nie może być zbyt gorący, by ciastka się nie przypaliły). Gotowe pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze, a następnie polewamy miodem.
Pączki, pączuszki, pączunie - okazuj im czułość nie tylko w Tłusty Czwartek!