Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kruche ciasto z brzoskwiniami
Kruche ciasto z brzoskwiniami - składniki:
Kruche ciasto z brzoskwiniami - sposób przygotowania:
Wylepiamy posypaną mąką formę połową ciasta (formując starannie brzegi) i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie przykrywamy ciasto folią aluminiową i wsypujemy suszoną fasolę. Pieczemy w 190°C około 30 min, aż boki ciasta będą sztywne i jasnozłote. Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię i fasolę, a ciasto smarujemy białkiem i schładzamy. Robimy nadzienie. Mieszamy w dużej misce 1/2 szklanki cukru pudru z cynamonem i solą. Dodajemy brzoskwinie (obrane i podzielone na 6 cząstek) oraz sok z cytryny. Delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 30 min. Podgrzewamy na patelni pozostałe 1/2 szklanki cukru i 1/4 szklanki wody na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień i gotujemy bez mieszania (ruszając co jakiś czas patelnią i szczotkując dół patelni wilgotnym pędzlem do żywności), dopóki nie utworzy się ciemnobursztynowy syrop (10-12 min). Patelnię zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło i śmietankę (pojawią się bąble), mieszamy, aż karmel stanie się zupełnie gładki. Dolewamy sok, który pod wpływem cukru wytworzył się w naczyniu z brzoskwiniami, i odstawiamy. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Do miski z brzoskwiniami dodajemy schłodzony do letniej temperatury karmel, a następnie mąkę, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na ciasto, formując na środku kopczyk, by ciasto po upieczeniu miało ładny, lekko wypukły kształt. Drugą połowę ciasta kroimy na 12 pasków. Z pasków na wierzchu ciasta tworzymy kratkę, przekładając je raz dołem, raz górą. Końcówki delikatnie dociskamy do spodniej warstwy ciasta. Nadmiar odcinamy. Kratkę z ciasta smarujemy żółtkiem ubitym z 2 łyżeczkami wody i posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem. Pieczemy 35 min w piekarniku nagrzanym do 190°C. Następnie ciasto zakrywamy folią, by się nie przypiekło za mocno, i pieczemy jeszcze ok. 25 min, aż kratka stanie się złotobrązowa.
- 1 porcja ciasta wg przepisu podstawowego
- 1 białko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki wody
- 1 łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- Nadzienie:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- szczypta soli
- 1 1/2 kg brzoskwiń
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- 3 łyżki mąki
Informacje o Kruche ciasto z brzoskwiniami
-
Kruche ciasto - przekąska i słodka, i słona [PRZEPIS]
pół godziny do lodówki. Rozwałkuj. Wyłóż ciastem formę do mazurka lub foremki na babeczki. Ciasto piecz w 200°C przez około 30 minut, a babeczki około 20 minut. Przepis autorstwa Marty Gessler. To także może cię zainteresować: Małe tarty z solonym karmelem Kruche ciasto z brzoskwiniami Tarteletki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki