Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sernik o aromatycznym smaku Baileys

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sernik o aromatycznym smaku Baileys - składniki:
Sernik o aromatycznym smaku Baileys - sposób przygotowania: Aby przygotować spód do ciasta dokładnie pokrusz herbatniki, np. miażdżąc je wałkiem. Dodaj posiekane orzechy, stopione masło i dokładnie wymieszaj. Otrzymaną masę przełóż do okrągłej formy do pieczenia i piecz przez 20 min. w 200°. Po wyjęciu z piekarnika pozwól ciastu ostygnąć. W międzyczasie roztop czekoladę w misce nad garnkiem z wrzącą wodą (zwróć uwagę, by miska dotykała wrzątku). Przełóż serek mascarpone i twaróg do dużej misy i utrzyj składniki na gładko. Do wytworzonej masy dodaj jajka i cukier, następnie całość zmiksuj. Gdy otrzymasz jednolitą masę dodaj roztopioną czekoladę i Baileys oraz opcjonalnie rodzynki i orzechy laskowe, jeśli masz na to ochotę. Całość wymieszaj, a następnie wyłóż na wcześniej upieczony spód. Ciasto piecz w piekarniku przez ok. 75 min. w temperaturze 150°. Po wyłączeniu piekarnika zostaw w nim sernik aż do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto będzie już chłodne można posypać je czekoladą.
Szybki sernik z sekretnym składnikiem