Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Słodkie roladki drożdżowe z makiem
Słodkie roladki drożdżowe z makiem - składniki:
Słodkie roladki drożdżowe z makiem - sposób przygotowania:
Mąkę, mleko i rozdrobnione drożdże mieszamy i zagniatamy, aby uzyskać gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 minut, aż urośnie. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 4 mm, tak aby powstał kwadrat. Smarujemy cienką warstwą masy makowej, po czym zwijamy w roladę. Tniemy ją na 12 kawałków (ok. 6 cm długości). Gotujemy na parze 15 minut. Oprószamy cukrem.
- Na 12 sztuk:
- 400 g mąki
- 200 g mleka
- 100 g cukru
- 100 g gotowej masy makowej
- 10 g drożdży
- cukier puder do posypania
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki