Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zielona pieczona ryba

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zielona pieczona ryba - składniki:
  • 40 dag filetów z ryby morskiej (najlepiej różne gatunki dorsz
  • sola
  • morszczuk
  • okoń)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4-5 łyżek masła
  • 1 szkl. przebranego kwaśnego agrestu
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1 mała gałązka świeżego rozmarynu
  • Na marynatę:
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka listków świeżego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • szczypta chilli
  • sól
  • pieprz
Zielona pieczona ryba - sposób przygotowania: Ryby kroimy na kawałki. Robimy marynatę, mieszając jej składniki. Marynatą nacieramy rybę. Selera kroimy w grubą kostkę. Dno płaskiego naczynia żaroodpornego natłuszczamy łyżką masła, układamy filety, kawałki selera, agrest. Polewamy winem. Na wierzch kładziemy gałązkę rozmarynu, resztę masła. Pieczemy 20-25 minut w temp. 180oC. Serwujemy danie w naczyniu, w którym się piekło.