Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Knedliki z bułki

Autor
A A A
  • Knedliki z bułki

    Fot. Arkadiusz Ä+cichocki / Agencja Wyborcza.pl

    Czas przygotowania: do 60 minut

    Poziom trudności: łatwe

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Knedliki z bułki - składniki:
  • 4 jajka
  • 2 małe łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 6-8 kajzerek
  • 50 dag mąki
  • ew. trochę posiekanej natki
Knedliki z bułki - sposób przygotowania: Jajka wbij do miski i wymieszaj z solą. Dodaj mąkę, ponownie dobrze wymieszaj. Do ciasta musi się dostać dużo powietrza. Teraz wlej mleko, wymieszaj. Bułki pokrój w kostkę, połącz z ciastem. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny. Teraz uformuj 4 podłużne knedle (wcześniej zmocz ręce, aby ciasto ci się do nich nie kleiło). Zagotuj wodę, posól ją, włóż knedle. Gotuj 15 minut z jednej strony, następnie odwróć i dogotuj po drugiej stronie. Woda nie może mocno wrzeć. Gotowe knedle pokrój w plastry i przyrumień na maśle. Podawaj do pieczeni lub królika.