Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kulki serowe z jalapeno

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kulki serowe z jalapeno - składniki:
  • 2 dymki (bez szczypiorku)
  • 1 marynowana zielona papryczka jalapeno
  • 150 dag ostrego żółtego sera
  • 250 dag gęstego
  • naturalnego serka do smarowania
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • Panierka:
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
Kulki serowe z jalapeno - sposób przygotowania: Składniki panierki mieszamy i odstawiamy. Dymki i papryczkę drobno siekamy, żółty ser ścieramy na tarce z małymi oczkami i dokładnie mieszamy z dymką, jalapeno i pozostałymi składnikami, aż powstanie gęsta masa. Schładzamy ją w lodówce przez 2-3 godziny, a następnie lepimy z niej kulki i obtaczamy je w panierce. Podajemy ze świeżymi pomidorami i rukolą. Serową masę można wykorzystać także jako farsz do pieczonej papryki lub - dodając jogurt lub śmietanę - jako dip.