Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pikle z papryki i cebuli

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pikle z papryki i cebuli - składniki:
Pikle z papryki i cebuli - sposób przygotowania: Papryki pozbawiamy pestek i gniazd nasiennych, kroimy w cienkie pierścienie. Cebulę obieramy i kroimy na równe cienkie plasterki. Warzywa wkładamy do szklanej miski, posypujemy 4 łyżkami soli i starannie mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie paprykę i cebulę wrzucamy na sito i odcedzamy, a następnie płuczemy pod bieżącą zimną wodą i znów dokładnie osączamy. Do garnka z nierdzewnej stali wlewamy ocet. Dodajemy cukier, miętę, mieloną paprykę, nasiona kopru i 2 łyżeczki soli. Trzymamy na małym ogniu 5 minut od momentu zagotowania. Osączone warzywa przekładamy do gorących sterylnych słoików. Zalewamy je wrzącym octem - powinny być całkowicie przykryte. Patyczkiem do szaszłyków przekłuwamy kilka razy zawartość słoików aż do dna - chodzi o to, by usunąć ewentualne pęcherzyki powietrza. Słoiki zakręcamy sterylnymi nakrętkami. Pikle są gotowe po upływie tygodnia, ale im dłużej postoją, tym są lepsze. Przechowujemy je w chłodnym miejscu i zjadamy w ciągu pół roku.