Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Torcik kawowo-czekoladowy
Torcik kawowo-czekoladowy - składniki:
Torcik kawowo-czekoladowy - sposób przygotowania:
Robimy biszkopt. Ucieramy jajka z cukrem. Mieszamy mąkę z kakao i przesiewamy przez sito. Łączymy z masą jajeczną i rozsmarowujemy na dwóch tortownicach. Pieczemy 30 minut w temp. 200°C. Ostudzone biszkopty smarujemy przetartą przez sito konfiturą z marakui. Łączymy rozpuszczoną na parze czekoladę z ubitą śmietanką. Czekoladowy mus szprycujemy na konfiturę. Robimy czekoladowe kółka. Wycinamy z papieru 16 kółek nieco mniejszych niż średnica tortownicy. Cienko rozsmarowujemy na nich rozpuszczoną na parze czekoladę. Gdy zastygnie, zdejmujemy papier. Kółka układamy na torcikach, przekładając musem czekoladowym. Robimy mus kawowy. Na gazie lub płycie ustawiamy garnek z wodą, a na nim miskę. Wlewamy do niej mleko, dodajemy żółtka, cukier i ziarenka wyjęte z laski wanilii. Zaparzamy kawę w 100 ml wody. Napar wlewamy do masy jajecznej, mieszamy i podgrzewamy, aż lekko zgęstnieje. Zestawiamy miskę z płyty, krem przecedzamy i chłodzimy. Rozpuszczoną żelatynę i ubitą śmietankę dodajemy do musu i mieszamy. Smarujemy nim torciki na przemian z konfiturą. Tortownicę dopełniamy pozostałym musem, schładzamy. Wierzch smarujemy konfiturą. (na 2 torciki o średnicy 18-20 cm)
- Biszkopt czekoladowy:
- 5 jajek
- 75 g cukru
- 75 g mąki
- 25 g kakao
- Mus czekoladowy:
- 200 g deserowej czekolady
- 300 g śmietanki 36%
- Mus kawowy:
- 500 ml mleka
- 8 żółtek
- 300 g cukru
- 2 laski wanilii
- 4 łyżeczki kawy
- 600 ml śmietanki 36%
- 24 g żelatyny w płatkach
- 500 g konfitury z marakui
- 300 g czekolady deserowej
Informacje o Torcik kawowo-czekoladowy
-
Jak zrobić torcik kawowo - czekoladowy?
Radzi Bożena Sikoń szefowa pracowni cukierniczej w hotelu Jan III Sobieski w Warszawie (na 2 torciki o średnicy 18-20 cm) Biszkopt czekoladowy: 5 jajek, 75 g cukru, 75 g mąki, 25 g kakao Mus czekola
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki