Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Torcik śmietankowy z rozmarynem i malinami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Torcik śmietankowy z rozmarynem i malinami - składniki:
Torcik śmietankowy z rozmarynem i malinami - sposób przygotowania: Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy serek mascarpone i mieszamy na jednolitą masę. Połowę śmietanki zagotowujemy. Wrzucamy do niej oberwane z gałązek, drobno posiekane igiełki rozmarynu.Mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia. W zimnej wodzie moczymy płatki żelatyny. Gdy zmięknie, odlewamy wodę i rozpuszczamy żelatynę w kąpieli wodnej. Łączymy ją z rozmarynową śmietanką (śmietankę można przecedzić) i mieszamy z masą jajeczno-serową. Ubijamy drugą połowę śmietanki kremówki i delikatnie mieszamy z uprzednio przygotowaną masą. Rozkruszone herbatniki kakaowe (mogą być zwykłe, maślane) łączymy z masłem i ugniatamy. Masą wylepiamy dno tortownicy. Na przygotowany spód tortu wylewamy 2/3 masy śmietankowej, wrzucamy kilka malin, pokrywamy resztą masy i odstawiamy do wystygnięcia. Na wierzchu zastygłej masy układamy ciasno maliny. Na koniec pokrywamy je tężejącą galaretką malinową (przygotowaną według opisu na opakowaniu).
Dietetyczny deser, który zrobisz w 5 minut i zjesz bez wyrzutów sumienia [HAPS FIT]