Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sorbet czekoladowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sorbet czekoladowy - składniki:
  • 200 g dobrej gorzkiej czekolady (powyżej 70% tłuszczu)
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki syropu kukurydzianego (dostępny w sklepach ekologicznych)
  • 1 szklanka wody
  • 5 łyżek brandy lub whisky
  • kilkanaście pokruszonych bez (mogą być francuskie
  • szwajcarskie
  • z Pavlovej)
  • Dekoracja:
  • tabliczka deserowej czekolady
Sorbet czekoladowy - sposób przygotowania: Siekamy czekoladę i wkładamy ją do malaksera (lub blendera). Zagotowujemy na małym ogniu mleko z cukrem, syropem i wodą. Dodajemy brandy i gorącą masą zalewamy posiekaną czekoladę. Miksujemy w blenderze, aż będzie jedwabista. Wlewamy krem z powrotem do garnka i gotujemy na wolnym ogniu przez 2 minuty. Wstawiamy garnek do miski z lodowatą wodą, a gdy krem się ochłodzi, przykrywamy go i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia wlewamy krem do maszynki do lodów i pod sam koniec jej pracy dodajemy pokruszone bezy (ile chcecie). Przekładamy masę do czystego naczynia i wstawiamy ją jeszcze na kilka godzin do zamrażalnika. Jeśli nie mamy maszynki do lodów, od razu mrozimy w zamrażalniku, najlepiej przez cały dzień, co kilkanaście minut mieszając starannie masę. Deser podajemy posypany wiórkami czekolady startej na tarce o dużych oczkach.

Informacje o Sorbet czekoladowy

  • Sorbety - najlepsze na prawdziwy upał

    Sorbety - najlepsze na prawdziwy upał

    Vafidis Wytrawny sorbet czekoladowy tylko dla dorosłych, bo z dodatkiem alkoholu. Sprawdzi się nawet podczas uroczystego obiadu. Aksamitna konsystencja i głęboki kolor zaintrygują nawet wymagających gości.

  • Kakaowe przysmaki - 7 przepisów

    Kakaowe przysmaki - 7 przepisów

    lodu, Wytrawny sorbet czekoladowy 1 szklanka cukru 2/3 szklanki kakao 1,5 szklanki wody trochę olejku waniliowego 2 łyżki brandy lub ulubionego likieru Wymieszaj w rondlu cukier i kakao, wlej wodę, mieszaj, aż powstanie pasta. Ustaw na małym ogniu, zagotuj, mieszając, podgrzewaj, aż cukier się