Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto orzechowe z czekoladą i bananami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto orzechowe z czekoladą i bananami - składniki:
Ciasto orzechowe z czekoladą i bananami - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Kwadratową formę o boku 20 cm smarujemy masłem. Mieszamy mąkę z sodą i solą. Ucieramy 10 dag masła z 3/4 szklanki cukru. Gdy masa będzie puszysta, kolejno wbijamy jajka - drugie dopiero wtedy, dy pierwsze połączy się z masą. Dodajemy banany, jogurt i wanilię, ucieramy chwilę. Zmniejszamy obroty miksera i powoli wsypujemy mąkę, miksując, aż powstanie gładkie ciasto. Mieszamy czekoladę z orzechami, cynamonem, stopionym masłem oraz pozostałym cukrem. Połowę bananowego ciasta rozsmarowujemy w formie, pokrywamy połową mieszanki orzechowej. Na wierzchu rozkładamy resztę ciasta, pokrywamy resztą mieszanki. Pieczemy 40 min. Studzimy w formie przez 30 min, wyjmujemy i studzimy do końca.
Chrupiący croissant z bananem i nutellą