Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczony kurczak w sosie czosnkowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pieczony kurczak w sosie czosnkowym - składniki:
Pieczony kurczak w sosie czosnkowym - sposób przygotowania: Kurczaka nacieramy solą i pieprzem od wewnątrz i zewnątrz, wkładamy do środka rozmaryn i obwiązujemy tuszkę cienkim sznurkiem albo grubą nitką. Pieczemy kurczaka w 150°C: najpierw przez 25 minut na jednym boku, potem na drugim przez następnych 25 minut, wreszcie na grzbiecie - tyleż minut. Wyjmujemy z piekarnika i ustawiamy pionowo, do góry nogami. Najłatwiej jest oprzeć kurczaka na drewnianej łyżce, włożonej do kratki w brytfannie i dzięki temu nieruchomej. Wyłączamy piekarnik i wstawiamy do niego kurczaka na 30 minut. Wyjmujemy, nastawiamy piekarnik na 200°C, a gdy osiągnie tę temperaturę, kładziemy w nim kurczaka na grzbiecie i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Kiedy kurczak przebywa w wyłączonym piekarniku, robimy sos. Obrany z łupin czosnek wrzucamy do wrzątku i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Odcedzamy i przecieramy przez sito. Bulion z kurczaka odparowujemy do 1/3 objętości na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i dodajemy czosnek, mieszając energicznie. Dodajemy po jednej siedem łyżek masła, mieszając trzepaczką, aż każda z nich się rozpuści. Solimy, pieprzymy. Kurczaka podajemy z batatami.