Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Congee ryżowe z orzechami, zieloną natką pietruszki, cynamonem, miodem z pomarańczą i boskim olejem migdałowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Congee ryżowe z orzechami, zieloną natką pietruszki, cynamonem, miodem z pomarańczą i boskim olejem migdałowym - składniki:
Congee ryżowe z orzechami, zieloną natką pietruszki, cynamonem, miodem z pomarańczą i boskim olejem migdałowym - sposób przygotowania: Ryż płuczę na sicie. W garnku rozgrzewam masło klarowane, wrzucam ryż, plaster imbiru i podsmażam przez chwilę. Dodaję szczyptę soli i wodę. Gotuję na niewielkim ogniu około 40 minut, aż ryż się dobrze rozgotuje. W kubeczku mieszam wyciśnięty sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową, miód i olej. Orzechy rozłupuję i podprażam na suchej patelni. Do miski wlewam ugotowaną zupę, polewam mieszanką z miodu, posypuję ją poszatkowaną natką, orzechami, cynamonem i świeżo mielonym pieprzem. Całość jest delikatna, przyjemnie słodko-ostra i rozgrzewa. Trzeba się otworzyć na nowe!