Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pasty curry czerwona i zielona

Autor
A A A
  • Pasty curry czerwona i zielona

    Fot. Łukasz Zandecki

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pasty curry czerwona i zielona - składniki:
  • Na czerwoną pastę:
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki pasty krewetkowej (kupimy ją w sklepach z orientalną żywnością lub przez internet)
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 12 drobno posiekanych czerwonych papryczek chilli
  • 4 łyżki drobno posiekanej szalotki
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łodygi trawy cytrynowej (tylko białe części) drobno posiekanej
  • 12 drobno posiekanych małych ząbków czosnku
  • 4 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżeczki skórki otartej z limonki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Na zieloną pastę:
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 łyżeczki nasion kuminu
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki pasty krewetkowej
  • 8 dużych zielonych papryczek chilli drobno posiekanych
  • 1 filiżanka drobno posiekanej szalotki
  • 5 cm posiekanego korzenia imbiru
  • 12 małych posiekanych ząbków czosnku
  • 5 łyżek świeżej posiekanej kolendry
  • 3 łodygi drobno posiekanej trawy cytrynowej (białe części)
  • 2 łyżeczki skórki otartej z limonki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oleju
Pasty curry czerwona i zielona - sposób przygotowania: Pasty przygotowujemy w ten sam sposób. Nasiona kolendry i kuminu prażymy na suchej patelni, mielemy lub tłuczemy w moździerzu razem z pieprzem i mieszamy z resztą składników. Wszystko razem miksujemy w blenderze. W ten sposób otrzymamy około filiżanki każdej z past.