Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Faszerowana kapusta włoska
Faszerowana kapusta włoska - składniki:
Faszerowana kapusta włoska - sposób przygotowania:
Całą główkę kapusty sparzamy wrzącą wodą; nie wycinamy głąba. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Mięso mielone mieszamy z jajkami, cebulą, koncentratem oraz posiekaną natką i doprawiamy do smaku. Kapustę kładziemy na stole i odchylamy pojedynczo liście. Środkowe małe listki wycinamy razem z kawałkiem głąba, ale tak aby pozostałe liście trzymały się razem. W miejsce wyciętych listków wkładamy małą kulkę z mięsa. Następnie zamykamy pierwszą warstwę liści. Obkładamy ją cieniutko mięsem i zamykamy następną warstwę. Czynności te powtarzamy aż do zamknięcia wszystkich liści. Kapustę układamy na gazie lub cienkiej bawełnianej ścierce i związujemy ją ciasno po przekątnej. Tak zawiniętą główkę gotujemy około godziny w bulionie warzywnym na małym ogniu. Ostrożnie wyjmujemy z garnka, zdejmujemy gazę lub ściereczkę i kroimy jak tort. Można podać z sosem grzybowym.
- 1 kapusta włoska (średniej wielkości)
- 1 średnia cebula
- 2-3 łyżki oleju
- 1 kg mielonego mięsa (najlepiej zmielić samemu np. łopatkę wieprzową)
- 2 jajka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pęczek natki
- sól
- pieprz
- kminek (jeśli ktoś lubi)
- słodka mielona papryka
- 2 l bulionu warzywnego
- Do gotowania:
- duży kawałek gazy lub cienka bawełniana ścierka
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki