Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Faszerowana kapusta włoska

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Faszerowana kapusta włoska - składniki:
Faszerowana kapusta włoska - sposób przygotowania: Całą główkę kapusty sparzamy wrzącą wodą; nie wycinamy głąba. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Mięso mielone mieszamy z jajkami, cebulą, koncentratem oraz posiekaną natką i doprawiamy do smaku. Kapustę kładziemy na stole i odchylamy pojedynczo liście. Środkowe małe listki wycinamy razem z kawałkiem głąba, ale tak aby pozostałe liście trzymały się razem. W miejsce wyciętych listków wkładamy małą kulkę z mięsa. Następnie zamykamy pierwszą warstwę liści. Obkładamy ją cieniutko mięsem i zamykamy następną warstwę. Czynności te powtarzamy aż do zamknięcia wszystkich liści. Kapustę układamy na gazie lub cienkiej bawełnianej ścierce i związujemy ją ciasno po przekątnej. Tak zawiniętą główkę gotujemy około godziny w bulionie warzywnym na małym ogniu. Ostrożnie wyjmujemy z garnka, zdejmujemy gazę lub ściereczkę i kroimy jak tort. Można podać z sosem grzybowym.