Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sałatka z kozim serem, borówkami i granitą jogurtową
Sałatka z kozim serem, borówkami i granitą jogurtową - składniki:
Sałatka z kozim serem, borówkami i granitą jogurtową - sposób przygotowania:
Robimy dressing. Krem balsamiczny miksujemy z miodem. Miksując, wlewamy cienką strużką olej, następnie wodę wymieszaną z sokiem z cytryny oraz gumę ksantanową. Powinna powstać emulsja. Robimy granitę. We wrzącej wodzie rozpuszczamy cukier. Studzimy i łączymy z sokiem z cytryny. Mieszamy oba jogurty i łączymy z wodą. Wlewamy masę do płaskiego naczynia i wkładamy do zamrażarki. Gdy całkowicie zamarznie, zdrapujemy widelcem kolejne warstwy masy, aż uzyskamy granitę. Ponownie chowamy do zamrażarki. Na talerzu robimy kilka kropek z dressingu, układamy rukolę i roszponkę, posypujemy borówkami. Plaster sera smażymy bez tłuszczu na patelni teflonowej, aż będzie chrupiący i złocisty. Układamy ser na sałatce, posypujemy pokruszonym twarożkiem oraz granitą. Od razu podajemy. *Rafał Maślankiewicz Pracuje w warszawskiej restauracji Atelier Amaro. Z wykształcenia jest psychologiem. Jego pasja do gotowania narodziła się podczas studenckich podróży do USA. Najlepiej wspomina pracę w restauracji S&P Oyster Co. w Mystic w Connecticut - wracał tam czterokrotnie. Po studiach zaczął pracę jako kucharz w restauracji Delight w łódzkim hotelu Andel's. W Atelier próbuje swoich sił od trzech miesięcy. - Inspiruje mnie nowoczesna, czysta kuchnia - mówi. Rafał stawia na slowfoodowe produkty, świeże zioła, jadalne kwiaty, ryby. Dużo czyta o jedzeniu. Nie znosi bałaganu w kuchni. Nigdy nie odpoczywa od gotowania.
- Dressing:
- 100 ml białego kremu balsamicznego
- 1.5 łyżki lipowego miodu
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 50 ml przegotowanej zimnej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 g gumy ksantanowej (jeśli jej nie użyjemy
- dressing może się rozwarstwić; do kupienia w sklepach internetowych)
- Granita:
- 70 ml wody
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 100 g jogurtu koziego
- 50 g naturalnego jogurtu
- Oraz:
- po garści roszponki i rukoli
- garść borówek amerykańskich
- 1 gruby plaster koziego sera pleśniowego Sainte Maure
- 2 łyżki koziego twarożku
Dietetyczny deser, który zrobisz w 5 minut i zjesz bez wyrzutów sumienia [HAPS FIT]
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki