Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sernik kokosowy na kruchym spodzie z czekoladą
Sernik kokosowy na kruchym spodzie z czekoladą - składniki:
Sernik kokosowy na kruchym spodzie z czekoladą - sposób przygotowania:
Natłuszczamy spód oraz boki tortownicy o średnicy 20 cm. Z zewnątrz owijamy formę podwójną warstwą folii aluminiowej. Robimy kruchy spód, mieszając herbatniki z migdałami i wiórkami kokosowymi. Dodajemy tyle stopionego i ostudzonego masła, aby po zagnieceniu powstało plastyczne ciasto, którym wylepiamy dno i boki (2-3 cm) tortownicy. Wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki, a potem pieczemy 12-13 minut w 180°C. Wyjmujemy, studzimy. Robimy masę: ucieramy ser z cukrem, a gdy powstanie gładki krem, dodajemy likier lub rum i miksujemy około minuty. Jajka roztrzepujemy widelcem, wlewamy do masy i ubijamy mikserem na najniższych obrotach. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy drewnianą łyżką. Masę serową wlewamy do tortownicy na podpieczony kruchy spód. Tortownicę ustawiamy na blasze o wysokich brzegach, wlewamy tyle gorącej wody, aby sięgała do połowy wysokości tortownicy. Pieczemy 50 minut w 160°C. Wyjmujemy tortownicę z kąpieli wodnej, usuwamy folię. Okrawamy sernik nożem przy brzegach formy, ale go nie wyjmujemy. Kiedy zupełnie wystygnie, wkładamy go do lodówki na noc. Robimy polewę: siekamy czekoladę, zalewamy gorącą śmietanką, dodajemy olejek waniliowy, mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Studzimy, mieszając od czasu do czasu. Sernik wyjmujemy z lodówki, ostrożnie zdejmujemy boki tortownicy. Wierzch i boki smarujemy polewą czekoladową, dekorujemy kokosem lub migdałami. Wstawiamy do lodówki, aby polewa zastygła.
- Spód:
- 1-1.5 szklanki pokruszonych pełnoziarnistych herbatników
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 4 łyżki drobniutko posiekanych lub zmielonych migdałów
- 1/3-1/2 szklanki stopionego masła
- Masa:
- 750 g trzykrotnie zmielonego tłustego białego sera (można użyć twarożku typu Philadelphia
- ale świetny jest też np. polski mielony twaróg z OSM Krasnystaw)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka likieru kokosowego lub białego rumu
- 3 jajka
- 100 g wiórków kokosowych
- Polewa:
- 20 dag (2 tabliczki) czekolady deserowej
- 3/4 szklanki śmietanki kremówki
- kilka kropli olejku waniliowego
- Dekoracja:
- 'chipsy' kokosowe lub uprażone płatki migdałowe
Szybki sernik z sekretnym składnikiem
Informacje o Sernik kokosowy na kruchym spodzie z czekoladą
-
Twaróg w roli głównej - nie tylko na słodko
3/4 szklanki śmietanki kremówki kilka kropli olejku waniliowego Dekoracja: 'chipsy' kokosowe lub uprażone płatki migdałowe Sernik kokosowy na kruchym spodzie z czekoladą - sposób przygotowania: Natłuszczamy spód oraz boki tortownicy o średnicy 20 cm. Z zewnątrz owijamy formę
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki