Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pulpeciki z ryby na puree z makiem
Pulpeciki z ryby na puree z makiem - składniki:
Pulpeciki z ryby na puree z makiem - sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki, wrzuć do zimnej wody. Ugotuj, aż będą miękkie. Odcedź. Trzymaj w ciepłym miejscu. Usuń skórę z filetów ryby. Pokrój ryby w 2 cm kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż rybę do malaksera, dodaj żółtko i pietruszkę. Dodaj śmietankę. Zmiksuj na puree. Za pomącą 2 łyżek uformuj z masy rybnej pulpeciki. Ułóż pulpeciki na sitku do gotowania na parze, ustaw sitko w garnku. Gotuj na parze przez 6 minut. Dodaj krewetki i gotuj jeszcze 2-3 minuty, by krewetki się podgrzały. Przygotuj sos: wlej bulion i kremówkę do rondelka, dopraw według uznania [Kurt doprawił sos masłem krabowym, do kupienia m.in.w sklepach z kuchniami świata - przyp.red.] Podgrzewaj na małym ogniu przez 5-6 minut, by sos zgęstniał. Przygotuj pure: ugnieć ziemniaki z masłem i śmietanką. Dodaj mak, sól i pieprz, wymieszaj. Na talerz wyłóż porcję puree z makiem, dookoła ułóż ugotowane pulpeciki z ryby i krewetki. Udekoruj sosem i kawiorem.
- 400 g filetów z ryby (najlepiej różne gatunki
- np. łosoś i dorsz)
- 12 ugotowanych krewetek koktajlowych
- 1 żółtko
- 50 ml bulionu (najlepiej rybnego)
- 50 ml + 100 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- Na puree:
- 50 g zmielonego maku
- 500 g ziemniaków
- 50 ml śmietanki
- 50 g masła sól
- biały pieprz
Informacje o Pulpeciki z ryby na puree z makiem
-
Święta z Kurtem Schellerem: Pulpeciki z ryby z puree z makiem.
krewetkami, kremowym sosem oraz ziemniaczanym puree z makiem. Pulpeciki z ryby na puree z makiem Składniki: 400 g filetów z ryby (najlepiej różne gatunki, np. łosoś i dorsz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki