Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pulpeciki z ryby na puree z makiem

Autor
A A A
  • Pulpeciki z ryby na puree z makiem

    Fot. Materiały prasowe

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pulpeciki z ryby na puree z makiem - składniki:
Pulpeciki z ryby na puree z makiem - sposób przygotowania: Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki, wrzuć do zimnej wody. Ugotuj, aż będą miękkie. Odcedź. Trzymaj w ciepłym miejscu. Usuń skórę z filetów ryby. Pokrój ryby w 2 cm kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż rybę do malaksera, dodaj żółtko i pietruszkę. Dodaj śmietankę. Zmiksuj na puree. Za pomącą 2 łyżek uformuj z masy rybnej pulpeciki. Ułóż pulpeciki na sitku do gotowania na parze, ustaw sitko w garnku. Gotuj na parze przez 6 minut. Dodaj krewetki i gotuj jeszcze 2-3 minuty, by krewetki się podgrzały. Przygotuj sos: wlej bulion i kremówkę do rondelka, dopraw według uznania [Kurt doprawił sos masłem krabowym, do kupienia m.in.w sklepach z kuchniami świata - przyp.red.] Podgrzewaj na małym ogniu przez 5-6 minut, by sos zgęstniał. Przygotuj pure: ugnieć ziemniaki z masłem i śmietanką. Dodaj mak, sól i pieprz, wymieszaj. Na talerz wyłóż porcję puree z makiem, dookoła ułóż ugotowane pulpeciki z ryby i krewetki. Udekoruj sosem i kawiorem.