Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pizza na cieście filo

Autor
A A A
  • Pizza na cieście filo

    Fot. M&K Duklas / duklas.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pizza na cieście filo - składniki:
Pizza na cieście filo - sposób przygotowania: Pomidory przekrawamy na połówki, usuwamy nasionka. Połówki pomidorów kroimy w plasterki. Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Smarujemy masłem blachę o wymiarach 45 x 25 cm. Wkładamy pierwszy arkusz filo (jego brzegi mogą wystawać ponad blachę). Smarujemy masłem, oprószamy łyżką parmezanu. Czynności powtarzamy, aż skończy się ciasto. Ostatnią warstwę filo posypujemy mozzarellą i cebulą, na wierzchu układamy pomidory. Posypujemy oregano i tymiankiem. Pieczemy, aż ciasto będzie chrupiące, złote w środku i brązowe na brzegach (ok. 30 minut). Wyjmujemy pizzę z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Kroimy bardzo ostrym nożem, bo łatwo się kruszy.
Pizza mojego włoskiego kochanka 2014

Informacje o Pizza na cieście filo

  • Jak zrobić pizzę?

    Jak zrobić pizzę?

    mniej, ale dobrej jakości. Pamiętajmy też, że świeżą zieleninę, np. rukolę, dodajemy dopiero po wyjęciu pizzy z piekarnika. Poznaj inne przepisy na pizzę: Pizza z szynką szwarcwaldzką z serowym brzegiem Pizza z wędzoną makrelą Pizza na cieście filo Pizza z cukinią i rukolą Domowa pizza Pizza