Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Barszczyk z winem
Barszczyk z winem - składniki:
Barszczyk z winem - sposób przygotowania:
Robimy czysty barszcz. Przed wlaniem wody do bazowego barszczu dodajemy imbir pokrojony w plasterki, goździki i 1 plasterek pomarańczy. Ze względu na dodatek wina trzeba wlać mniej wody (2 szklanki). Wino i pozostałe plasterki pomarańczy dodajemy pod koniec gotowania, po wlaniu zakwasu. Zagotowujemy. Odstawiamy. Przecedzamy.
- Zakwas na barszcz:
- 2 buraki
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka soli gruboziarnistej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 kromka razowego chleba
- Czysty barszcz:
- 2-3 buraki
- 1 jabłko
- 1 gruby plaster selera
- 2 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 szklanki przecedzonego przez ściereczkę zakwasu
- sól
- pieprz
- cukier
- 5 cm korzenia imbiru
- 3 goździki
- 3-4 plasterki pomarańczy
- 250 ml wytrawnego czerwonego wina
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki