Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tartaletki migdałowe z masą cytrynową

Autor
A A A
  • Tartaletki migdałowe z masą cytrynową

    Fot. Paulina Kolondra

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tartaletki migdałowe z masą cytrynową - składniki:
  • Ciasto:
  • 60 g całych nieobranych migdałów
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (krupczatka lub typ 500)
  • 1/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • szczypta soli
  • 50 g zimnego masła
  • 1-2 żółtka
  • 3-4 łyżki oliwy (najlepsza będzie oliwa o kwiatowym zapachu - np. włoska fruttato intenso)
  • Masa:
  • 3 spore cytryny (najlepiej ekologiczne niepryskane)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki oliwy (tej samej której użyliśmy do ciasta)
Tartaletki migdałowe z masą cytrynową - sposób przygotowania: Migdały rozsypujemy na blasze, prażymy 4-5 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Kontrolujemy, czy się nie przypalają, od czasu do czasu mieszamy. Gotowe wyjmujemy i studzimy. Podwyższamy temperaturę piekarnika do 220°C. W blenderze mielemy prażone migdały (ze skórką), dodajemy mąkę, cukier i sól, miksujemy na proszek. Dodajemy kawałeczki zimnego masła i - palcami lub w blenderze - wyrabiamy kruszonkę. Dodajemy żółtka i oliwę, zagniatamy. Ciastem wylepiamy dno i boki foremek na tartaletki (lub formy na tartę). Przykrywamy pergaminem i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu posypujemy (nie usuwamy pergaminu!) suszonym grochem lub fasolą, pieczemy 10 minut ?na biało?, a potem usuwamy pergamin oraz groch i dopiekamy na złoty kolor (3-5 minut). Czekamy, aż ciasto wystygnie. W tym czasie robimy masę. Ścieramy skórkę z jednej cytryny (jeśli nie mamy niepryskanych cytryn, trzeba je wyszorować i sparzyć), ze wszystkich wyciskamy sok: powinno wyjść 200 ml. Sok i skórkę cytrynową miksujemy z mąką kukurydzianą, cukrem, jajkami i żółtkami. Zagotowujemy, mieszając, zmniejszamy ogień, gotujemy 2-3 minuty, nie przerywając mieszania (inaczej krem się zwarzy). Po zdjęciu z ognia dodajemy kawałki zimnego masła, stale mieszając, aż połączy się z masą. Wlewamy oliwę i jeszcze chwilę mieszamy, aż masa będzie gładka. Rozprowadzamy ją na kruchym cieście, a gdy zupełnie ostygnie, przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować wierzch cienkimi plasterkami cytryny; dobrym dodatkiem będzie bita śmietana.
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo