Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ziemniaczane purée z boczkiem

Autor
A A A
  • Ziemniaczane purée z boczkiem

    Fot. Andrzej Gałązka

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ziemniaczane purée z boczkiem - składniki:
Ziemniaczane purée z boczkiem - sposób przygotowania: Pokrojone w ćwiartki ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej, wrzącej wodzie. Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy na rumiano. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Wyjmujemy ziemniaki łyżką cedzakową, wodę zostawiamy. Ugniatamy ziemniaki z masłem i kilkoma łyżkami wody, w której się gotowały. Jeśli są zbyt suche, dodajemy wody. Doprawiamy gałką i białym pieprzem, mieszamy ze skwarkami i serem.