Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Karpatka z malinami i mascarpone
Karpatka z malinami i mascarpone - składniki:
Karpatka z malinami i mascarpone - sposób przygotowania:
Robimy krem. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, by napęczniała. Oczyszczamy maliny i miksujemy je na purée. Malinowe purée mieszamy z serkiem mascarpone, cukrem, likierem i sokiem z cytryny. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w pozostałej ilości ciepłej wody i odstawiamy do przestudzenia, a następnie wlewamy ją powoli do malinowej masy, cały czas miksując. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem zagęstnika i delikatnie mieszamy z masą malinową. Gotowy krem wstawiamy do lodówki, żeby zgęstniał. Pieczemy ptysie. Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Dużą blachę (taką na całą wielkość piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia, który lekko smarujemy olejem. Na środek blachy nakładamy ciasto ptysiowe. Plastikową łopatkę do ciasta smarujemy dokładnie olejem i za jej pomocą rozprowadzamy bardzo cienko ciasto na całej blasze. Nie robimy wgłębień palcami. Nadmiar ciasta usuwamy, a blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 200°C. Co najmniej przez 20 minut pieczenia nie otwieramy piekarnika ani na chwilę. Gdy ciasto będzie złote, dobrze wypieczone, z kruchą, stabilną skorupką, otwieramy piekarnik. Jeśli urosną Góry Świętokrzyskie zamiast Karpat, nic nie szkodzi, najważniejsze, żeby ciasto nie było w środku niedopieczone ani spieczone na brzegach. Po kilku minutach od otwarcia wyjmujemy blachę z piekarnika. Chłodne ciasto kroimy na pół. Gdy będzie całkowicie zimne, przekładamy je kremem. Można je udekorować listkami mięty lub malinami. Aby zrobić klasyczną karpatkę, zastępujemy krem malinowy podwójną porcją kremu z przepisu na eklerki.
- 1 porcja ciasta ptysiowego
- olej do smarowania blachy
- Na krem:
- ewentualnie garść listków mięty lub maliny do dekoracji
- 1 czubata łyżka żelatyny
- ok. 1/3 szklanki wody
- 3 szklanki malin (mrożone rozmrażamy)
- 200 g serka mascarpone
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki likieru cytrynowego lub innego dobrego alkoholu
- kilka kropel soku z cytryny
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 1 łyżka zagęstnika do bitej śmietany
Dietetyczny deser, który zrobisz w 5 minut i zjesz bez wyrzutów sumienia [HAPS FIT]
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki