Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pikle z cukinii

Autor
A A A
  • Pikle z cukinii

    Fot. Łukasz Zandecki

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pikle z cukinii - składniki:
Pikle z cukinii - sposób przygotowania: Cukinię płuczemy i przecinamy wzdłuż na pół. Paprykę oczyszczamy i kroimy w paseczki. Cebule obieramy, płuczemy i kroimy w krążki. W dużym garnku o grubym dnie mieszamy cukinię, paprykę i cebulę. Warzywa posypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny. W rondelku mieszamy cukier, ocet, gorczycę, kurkumę i zagotowujemy. Z warzyw odlewamy sok i zalewamy je gorącym octowym wywarem. Odstawiamy na 2 godziny, a po tym czasie zagotowujemy i gotujemy 5 min. Warzywa wyjmujemy z marynaty i układamy w wysterylizowanych słoikach. Zalewamy gorącą marynatą i dodajemy zioła. Krawędzie słoików wycieramy papierowym ręcznikiem; słoiki zakręcamy. Na dnie dużego garnka kładziemy czystą ściereczkę, stawiamy na niej słoiki, zalewamy wodą (tak aby gotująca się woda nie zalewała nakrętek). Gotujemy na małym ogniu 10 minut. Pyszna marynata na długie zimowe wieczory.

Informacje o Pikle z cukinii

  • Sezon na przetwory. Pikle dla początkujących

    Sezon na przetwory. Pikle dla początkujących

    można przyrządzić mnóstwo dań, a także przetworów jak pikle. Judy Rodgers, szef znanej restauracji Zuni Caf w San Francisco zdradził Marcie Stewart swój przepis na pikle z cukinii – jeden ze składników jego sławnych hamburgerów. Pikle czy dżemy w amerykańskiej wersji nieco różnią się od naszych

  • Lubella inspiruje - smaki jesieni

    Lubella inspiruje - smaki jesieni

    obiad proponuję do wspomnianej wcześniej bazy (makaronu czy też kaszy) dodać świeże sezonowe warzywa jak: dynia, brokuły, kalafior, brukselka, kapusta czy buraki. Można również sięgnąć po przetwory takie jak: ogórki konserwowe jak i kwaszone, marynowaną paprykę, pikle z cukinii czy powidła (świetne