Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa krem z pasternaku z krewetkami

Autor
A A A
  • Zupa krem z pasternaku z krewetkami

    Fot. Paulina Jakóbiec

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa krem z pasternaku z krewetkami - składniki:
Zupa krem z pasternaku z krewetkami - sposób przygotowania: Świeże krewetki obieramy, mrożone rozmrażamy i marynujemy 3 godziny w oliwie wymieszanej z pokrojonymi w cienkie paski suszonymi pomidorami, doprawionej solą, pieprzem i majerankiem. Pasternak myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy w drobną kostkę. Zalewamy mlekiem oraz 3/4 wywaru i gotujemy do miękkości. Odcedzamy; wywar wylewamy, a pasternak miksujemy, nie czekając aż ostygnie, dzięki czemu po zmiksowaniu jego konsystencja będzie bardziej kremowa. Zagotowujemy śmietankę i łączymy ze zmiksowanym pasternakiem. Dodajemy resztę wywaru, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy krewetki przez kilka minut, aż się zrumienią. Zupę podajemy z krewetkami, udekorowaną szczypiorkiem lub koperkiem. Możemy ją też skropić świeżo wyciśniętym i przyprawionym solą i pieprzem sokiem z buraków.
Krewetki w kokosowej panierce