Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Łosoś z jogurtem wasabi i marynowanym ogórkiem
Łosoś z jogurtem wasabi i marynowanym ogórkiem - składniki:
Łosoś z jogurtem wasabi i marynowanym ogórkiem - sposób przygotowania:
Marynujemy łososia: cały filet nacieramy mieszaniną cukru, soli i skórki z cytryny. Odstawiamy na godzinę, spłukujemy zimną wodą (jak najkrócej, nie moczymy ryby). Kroimy na 4 porcje. Marynujemy ogórka: obieramy go (skórki pozostawiamy do przyrządzenia jogurtu), kroimy w grube plastry, posypujemy solą i odstawiamy na 30 minut (najdłużej na 6 godzin). Płuczemy z soli, a potem wrzucamy do zalewy z wody i cukru. Wyjmujemy i osączamy bezpośrednio przed podaniem. Robimy jogurt wasabi: miksujemy skórki z ogórka z jogurtem i wasabi. Namaczamy i odciskamy żelatynę, rozpuszczamy ją w lekko podgrzanym zielonym jogurcie. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia. Wlewamy oliwę do garnka, wkładamy kawałki łososia i podgrzewamy, aż oliwa osiągnie temperaturę 42°C (mierzymy termometrem; można też sprawdzić palcem - powinniśmy poczuć wyraźne ciepło). Wtedy zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łosoś powinien być ugotowany w środku. Jeśli nie jest, ponownie podgrzewamy do 42°C i odstawiamy na kolejne 10 minut. Kawałki łososia układamy na talerzach, obok kładziemy osączone ogórki i porcje jogurtu wasabi. Łączymy maltodekstrynę z herbatą matcha i szczyptą soli, rozsypujemy obok ryby. Jeśli nie używamy maltodekstryny, wystarczy tylko oprószyć rybę szczyptą herbaty matcha. Posypujemy płatkami soli maldon i podajemy.
- Ryba:
- 1 kg obranego ze skóry filetu z łososia
- 50 g soli
- 50 g cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1/2 l oliwy cytrynowej
- Marynowane ogórki:
- 1 duży (250-300 g) ogórek wężowy
- 6 g soli
- 200 ml wody
- 200 g cukru
- Jogurt wasabi:
- 100 g jogurtu naturalnego
- 50 g skórek z ogórka
- 10 g pasty wasabi
- 2 listki żelatyny
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- sól
- Oraz:
- 5 g sproszkowanej herbaty matcha
- szczypta soli morskiej
- ew. 50 g maltodekstryny
- sól maldon (w płatkach)
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki