Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Czekoladowe babeczki z polewą herbacianą
Czekoladowe babeczki z polewą herbacianą - składniki:
Czekoladowe babeczki z polewą herbacianą - sposób przygotowania:
Robimy ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 170-180°C. Do dołków (12 lub 14) formy muffinkowej wkładamy papierowe papilotki. Mieszamy cukier z mąką, kakao, solą, proszkiem i sodą. W drugim naczyniu krótko ubijamy jajka z olejem i mlekiem. Mieszamy suche składniki z mokrymi (można mikserem na najniższych obrotach). Powoli wlewamy gorącą kawę, miksując na średnich obrotach. Ciastem napełniamy (do 2/3 wysokości) przygotowane dołki formy muffinkowej, pieczemy 20 minut - patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy po wyjęciu. Jeśli jest oblepiony, pieczemy jeszcze przez 10 minut. Babeczki wyjmujemy z formy i studzimy. Robimy polewę: w rondlu o grubym dnie mieszamy skondensowane mleko ze śmietanką, wkładamy saszetki z herbatą, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Przykrywamy, odstawiamy na godzinę. Potem wyjmujemy saszetki (odciskając je, aby oddały jak najwięcej aromatu), dodajemy cukier, zagotowujemy. Gorącą mieszaninę wlewamy do miski z masłem i czekoladą. Odstawiamy na 2-3 minuty, a następnie energicznie mieszamy, aby otrzymać gładką masę. Studzimy do temperatury pokojowej, potem krótko ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aby polewa się trochę spieniła, pokrywamy nią babeczki. Zanim polewa zastygnie, posypujemy wierzchy babeczek płatkami soli.
- Na 12-14 babeczek:
- Ciasto:
- 200 g cukru
- 140 g mąki pszennej
- 45 g dobrego kakao naturalnego
- po 1/2 łyżeczki soli
- sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku
- po 1/2 szklanki mleka (3.2%) i mocnej kawy
- Polewa:
- 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
- 2/3 szklanki gęstej śmietanki tortowej (36%)
- 6 saszetek herbaty Earl Grey
- 100 g cukru
- 8 łyżek masła pokrojonego na kawałeczki
- 150 g startej gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- Oraz:
- sól maldon (w płatkach) do posypania ciasta
Informacje o Czekoladowe babeczki z polewą herbacianą
-
Ciastka czekoladowe - przepis na pyszne małe słodkości do kawy (i nie tylko)
herbatę? Przygotuj te czekoladowe babeczki z herbacianą polewą. Czekoladowe babeczki z polewą herbacianą (na 12-14 babeczek) Ciasto: 200 g cukru 140 g mąki pszennej 45 g dobrego kakao naturalnego po 1/2 łyżeczki soli sody oczyszczonej i proszku do pieczenia 2 jajka 1/4 szklanki oleju o
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki