Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Buraki z jeżynami i granitą ze szczawiu

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Buraki z jeżynami i granitą ze szczawiu - składniki:
  • 1/2 kg buraków (można użyć różnych odmian; Robert Trzópek wykorzystał czerwone i żółte)
  • Granita ze szczawiu:
  • 1 kg świeżych liści szczawiu
  • 200 ml soku z cytryny
  • 500 ml syropu cukrowego (cukier zagotowany z wodą w proporcji 1:1)
  • Oraz:
  • 200 g jeżyn
  • 100 ml likieru z czarnych porzeczek
Buraki z jeżynami i granitą ze szczawiu - sposób przygotowania: Buraki szorujemy, pieczemy 2-3 godziny w 180°C (do miękkości; czas pieczenia zależy od wielkości buraków). W czasie gdy buraki się pieką, robimy granitę: szczaw przepuszczamy przez sokowirówkę, otrzymany sok mieszamy z sokiem z cytryny oraz syropem, zamrażamy (najlepiej w maszynce do lodów; jeśli w zamrażalniku, trzeba mieszać co 15 minut). Jeżyny zalewamy likierem i odstawiamy na 10-15 minut. Upieczone buraki obieramy i kroimy na kawałki, podajemy z jeżynami i porcją granity szczawiowej. Uwaga: Jeśli nie mamy świeżego szczawiu, nie ma sensu zastępować go mrożonym - nie uzyskamy ani tak świeżego smaku, ani intensywnego koloru. Poza sezonem podajmy więc same buraki z jeżynami (te można kupić mrożone i zamarynować jak świeże).