Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pstrąg w mioduli i porzeczkach, scykane gałuski i duszona cukinia
Pstrąg w mioduli i porzeczkach, scykane gałuski i duszona cukinia - składniki:
Pstrąg w mioduli i porzeczkach, scykane gałuski i duszona cukinia - sposób przygotowania:
Filet oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mioduli oraz lekko rozgniecionych porzeczkach, marynujemy przez 10 minut. Na patelni rozgrzewamy masło i 1 łyżkę oliwy, układamy filet i smażymy po minucie z każdej strony. Podlewamy pozostałą marynatą, dodajemy miód i posiekany koperek. Przygotowujemy gałuski. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce (jak na placki ziemniaczane), mieszamy z mąką, doprawiamy solą i pieprzem. Masę nabieramy łyżką i wrzucamy do wrzącej wody. Kluseczki gotujemy około 10 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Cukinię kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie, aż zmięknie. Doprawiamy do smaku. Na talerzu układamy cukinię, gałuski oraz pstrąga. Polewamy sosem z porzeczkami. *Krzysztof Ciężobka jest kucharzem od 14 lat. Szefuje w restauracji hotelu Nad Przełomem w Sromowcach Niżnych. Pracował m.in. w restauracjach w Nowym Targu i Niedzicy (w tej ostatniej prowadził też przez 3 lata własny pub). Kręci go kuchnia węgierska i regionalna polska, do pstrąga podał więc tradycyjne gałuski scykane z Podhala. Zaopatruje się u lokalnych hodowców. Lubi dobrą jagnięcinę, ryby z miejscowych stawów. Nie przepada za nowoczesną, "ułożoną" kuchnią, jak ją nazywa. W wolnych chwilach wędkuje, ogląda programy kulinarne, jeździ na nartach, rowerze albo na rolkach.
- 1 filet z pstrąga
- sól i pieprz do smaku
- 1 kieliszek mioduli (likier na bazie miodu) lub krupniku
- 1/2 szklanki czerwonych porzeczek (mogą być mrożone)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1 gałązka koperku
- 2 ziemniaki
- 1/2 szklanki mąki
- 1 mała cukinia (może być zielona lub żółta albo oba rodzaje)
Cukinia Hasselback - najeżona pysznościami
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki