Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Penne z chorizo, czarnymi oliwkami i pomidorami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Penne z chorizo, czarnymi oliwkami i pomidorami - składniki:
Penne z chorizo, czarnymi oliwkami i pomidorami - sposób przygotowania: Makaron penne (krótkie rurki) gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Na patelni podsmażamy na oliwie czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz drobno posiekane, pozbawione pestek chilli. Dodajemy pokrojone chorizo, oliwki, 8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki. Na koniec wlewamy nieco oliwy, którą były zalane suszone pomidory, aby wzmocnić aromat sosu. Makaron odcedzamy (zostawiamy w nim odrobinę wody, bo zawiera skrobię i zagęści sos) i mieszamy z sosem. Posypujemy posiekaną bazylią oraz świeżo startym pecorino (można użyć innego twardego żółtego sera). Doprawiamy solą i pieprzem.