Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tort z białej czekolady

Autor
A A A
  • Tort z białej czekolady

    Fot. Andrzej Gałązka

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tort z białej czekolady - składniki:
  • Spód:
  • 5 dag masła + odrobina do posmarowania formy
  • 30 dag pokruszonych ciastek (najlepsze są migdałowe)
  • Masa:
  • 30 dag posiekanej białej czekolady
  • 425 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • Sos czekoladowy:
  • 10 dag posiekanej gorzkiej czekolady
  • 125 ml gęstej
  • słodkiej śmietany 36%
Tort z białej czekolady - sposób przygotowania: Robimy spód: roztapiamy masło, mieszamy z ciastkami i wykładamy na posmarowaną masłem tortownicę. Wyrównujemy, zapinamy brzeg formy i wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy masę czekoladową. Roztapiamy białą czekoladę na parze lub w mikrofalówce. Studzimy. Ubijamy na sztywno śmietanę. Do stopionej czekolady dodajemy najpierw 2 łyżki ubitej śmietany, mieszamy, następnie delikatnie łączymy z pozostałą śmietaną. Napełniamy masą tortownicę, równomiernie rozsmarowując krem na spodzie z ciastek. Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż masa stężeje. W tym czasie przyrządzamy sos: składniki mieszamy w rondelku ze szklanką wody (250 ml), zagotowujemy, nie przerywając mieszania. Gotujemy, aż sos zrobi się gęsty i gładki. Wyjęty z lodówki tort dekorujemy kropelkami ostudzonego sosu, resztę ponownie podgrzewamy i podajemy na ciepło w oddzielnej miseczce.