Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chilli con carne

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Chilli con carne - składniki:
  • 6 papryczek chilli
  • 6 suszonych papryczek chilli Poblano Ancho (namoczonych)
  • 1 kg wołowiny
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki papryki w proszku
  • 1 łyżeczka cukru
  • gruba sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • krakersy do dekoracji
Chilli con carne - sposób przygotowania: Chilli kroimy w paski, usuwamy nasiona. Zalewamy dwiema filiżankami wrzątku i pozostawiamy na 30 min. Po tym czasie odlewamy wodę i zachowujemy ją. Wołowinę kroimy w centymetrową kostkę i obsmażamy na brązowy kolor na rozgrzanej oliwie. Wlewamy wodę, w której moczyło się chilli, i zagotowujemy. Wrzucamy liście laurowe i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. W tym czasie miksujemy resztę składników, włączając chilli, z połową filiżanki wody. Powstałe purée dodajemy do mięsa i gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny, podlewając wodą w razie potrzeby. Jeśli chcemy otrzymać chilli a la Columbo, powinniśmy "udekorować" je garścią krakersów.

Informacje o Chilli con carne

  • Przepis na nachosy z chilli con carne i sosem serowym - przepis Sylwii Ładygi

    Przepis na nachosy z <strong>chilli</strong> <strong>con</strong> <strong>carne</strong> i sosem serowym - przepis Sylwii Ładygi

    Składniki: ser Szwajcar Serenada - 250 g ser Bursztyn Skarby Serowara - 250 g mielone mięso wieprzowe - 500 g śmietana 30% - 150 ml kiełbasa chorizo - 200 g czosnek - 4 ząbki czarne oliwki - 1 duża garść nachosy (najlepiej domowe, ale mogą być również kupne) kmin rzymski, chili, sól, pieprz świeża c

  • Ostre papryczki na zimne dni - 10 przepisów

    Ostre papryczki na zimne dni - 10 przepisów

    Zimno? To dobra pora żeby przygotować coś rozgrzewającego na ostro! Pikantne papryczki sprawdzą się w wielu potrawach - od przekąsek i zup, po dania główne. Wypróbuj nasze przepisy. Papryki chilli con carne Składniki: 4 czerwone papryki 1 łyżka oliwy 1 cebula pokrojona w kostkę 2

  • Egzotyczne pokusy miasta

    Egzotyczne pokusy miasta

    %. Największe zainteresowanie utrzymują spopularyzowane dania, takie jak chilli con carne, tacos, nachos z guacamole i tortilla, które bez wahania przemyciliśmy niegdyś do naszego jadłospisu. 3. Popularność kuchni gruzińskiej rośnie średnio o 9% miesięcznie, a największy skok nastąpił w lipcu 2017 r. Dostawy

  • Czym się karmi dusza

    Czym się karmi dusza

    , złagodzić nią smak ostrego nadzienia.   Żegnaj dieto! O kremowych lodach przeczytaj w serwisie Znam.to Chilli con carne pod ciastem kukurydzianym (Dla 4-6 osób) 150 g czerwonej fasoli

  • Pyszny żółty ser - nie tylko na kanapce

    Pyszny żółty ser - nie tylko na kanapce

    francuskim. Pieczemy 20-25 minut w temp. 180 st. C. Kroimy na kwadraty, podajemy z zieloną sałatą i pomidorami. Autor: Dorota Próchniewicz Wolisz coś sycącego? To danie sprawi, że długo nie będziesz głodny. Chilli con carne pod ciastem kukurydzianym 150 g czerwonej fasoli 1 listek laurowy 3 cebule

  • Dania z fasolą: fasolka po bretońsku i inne przysmaki

    Dania z fasolą: fasolka po bretońsku i inne przysmaki

    papryki i prażymy na suchej patelni. Potrawę przed podaniem posypujemy orzeszkami. Autor: Dorota Próchniewicz Nie obawiasz się czasochłonnych przepisów? Mamy coś dla Ciebie. Złociste, chrupiące ciasto i aromatyczny, sycący farsz, to idealny zimowy posiłek. Chilli con carne pod ciastem kukurydzianym

  • Dla głodomorów - najlepsze przepisy na dania z fasolą (od śniadania do kolacji)

    . Mieszamy w jednej misce wszystkie suche składniki ciasta, a w drugiej - wszystkie mokre. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C. W naczyniu żaroodpornym układamy chilli con carne. Mieszamy ze sobą szybko wszystkie składniki ciasta. Wilgotnym ciastem zalewamy chilli i wstawiamy do piekarnika

  • Na ostro - świętuj z nami Dzień Pikantnych Potraw!

    Na ostro - świętuj z nami Dzień Pikantnych Potraw!

    układamy chilli con carne. Mieszamy ze sobą szybko wszystkie składniki ciasta. Wilgotnym ciastem zalewamy chilli i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 40 minut, aż ciasto się zrumieni. Autor: Agnieszka Kręglicka Chili con carne Kto powiedział, że deser nie może być pikantny? Oprócz