Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sorbet różany

Autor
A A A
  • Sorbet różany

    Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sorbet różany - składniki:
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 szklanka zaparzonej i przecedzonej zielonej herbaty
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 100 ml miętowego lub cytrynowego likieru
  • 1/4 szklanki wody różanej
  • 2-3 łyżeczki konfitury różanej
  • płatki róży do dekoracji
Sorbet różany - sposób przygotowania: Miód rozpuszczamy w gorącej herbacie. Studzimy. Mieszamy z sokiem, likierem, wodą różaną. Wlewamy do plastikowego pojemnika, wstawiamy do zamrażalnika i mrozimy przez 2-2,5 godziny, mieszając co 15-20 minut, ażeby masa zachowała konsystencję zmrożonego śniegu. Sorbet podajemy z różaną konfiturą, udekorowany płatkami róż.