Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mazurek śliwkowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Mazurek śliwkowy - składniki:
Mazurek śliwkowy - sposób przygotowania: Siekamy nożem mąkę, masło, cukier puder i cukier waniliowy. Dodajemy żółtka i szczyptę soli, zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię do żywności i wkładamy na godzinę do lodówki. Dzielimy ciasto na dwie nierówne części. Większą rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej masłem formy (natłuszczamy tylko dno). Brzegi ciasta powinny być wysokie na 2-3 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy 20 minut w 180°C. Suszone śliwki kroimy w paseczki, zalewamy likierem, pozostawiamy na godzinę, by zmiękły. Na upieczone ciasto wykładamy powidła oraz śliwki. Mniejszą część surowego ciasta rozwałkowujemy, kroimy w paski i układamy kratkę na mazurku. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 15 minut w 200°C. Ostudzony mazurek posypujemy prażonymi migdałami.

Informacje o Mazurek śliwkowy

  • Mazurki jak z obrazka

    Mazurki jak z obrazka

    mazurka. Udekoruj orzechami. Zobacz przepis na mazurka polskiego z kajmakiem . Do przygotowania masy do mazurka można też użyć suszonych owoców. W tym przypadku na spodzie z kruchego ciasta ułożyliśmy nadzienie z suszonych śliwek i powideł. Mazurek śliwkowy Ciasto: 40 dag mąki tortowej 30