Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Klopsiki z indyka i pieczarek

Autor
A A A
  • Klopsiki z indyka i pieczarek

    Fot. ARKADIUSZ SCICHOCKI / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Klopsiki z indyka i pieczarek - składniki:
Klopsiki z indyka i pieczarek - sposób przygotowania: Pieczarki myjemy, oddzielamy kapelusze od nóżek. Nóżki odkładamy (nie będą potrzebne), a kapelusze obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Smażymy na oliwie ok. 5 minut, następnie łyżką cedzakową zdejmujemy grzyby z patelni i mieszamy z mielonym indykiem, dodając bułkę tartą, szczypiorek, cebulę, jaja, sos Worcestershire (albo sojowy). Starannie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzewamy olej na patelni z grubym dnem i smażymy klopsiki (powinny być do połowy przykryte tłuszczem). Co chwilę obracamy, aby się równomiernie zrumieniły. Po około 20 minutach przekładamy klopsiki na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi i osączamy z tłuszczu.
Spaghetti z klopsami mięsnymi i sosem pomidorowym