Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Żurawiny i orzechy w czerwonym winie

Autor
A A A
  • Żurawiny i orzechy w czerwonym winie

    Fot. Cranberry Marketing Committee

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Żurawiny i orzechy w czerwonym winie - składniki:
Żurawiny i orzechy w czerwonym winie - sposób przygotowania: W rondlu podgrzewamy wino z rumem, cukrem, cynamonem, pociętymi na kawałki laskami wanilii, anyżem i goździkami. Gotujemy, aż cukier się rozpuści. W wyparzonych słoikach układamy równe porcje żurawin i orzechów. Zalewamy winem z przyprawami i mocno zakręcamy słoiki. Do brytfanki lub formy do pieczenia wlewamy wrzątek do wysokości około 3 cm i wstawiamy słoiki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na 35-45 minut (w słoikach powinny się pojawić pęcherzyki powietrza). Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim brytfankę ze słoikami jeszcze na  30 minut. Tak zawekowane przetwory wytrzymają 3-4 miesiące. Po otwarciu należy je trzymać w chłodnym miejscu i zjeść w ciągu tygodnia. Owoce podajemy do lodów, pieczonych jabłek lub panna cotty. Sprawdzą się też jako dodatek do dań wytrawnych.
Kulki mocy - zyskaj super moce przed maratonem