Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kruche ciasteczka z kremem i świeżymi owocami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kruche ciasteczka z kremem i świeżymi owocami - składniki:
  • Ciasto:
  • 300 g miękkiego masła o temp. pokojowej + 2 łyżki do wysmarowania blachy
  • 150 g cukier+puder">cukru pudru
  • drobno starta skórka z 1 cytryny
  • esencja waniliowa
  • 1 lekko roztrzepane jajko
  • 450 g przesianej mąki
  • Krem:
  • 200 ml 30% śmietany
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • miałki cukier do smaku
  • 400 g różnych czerwonych owoców
  • np. truskawek; malin i porzeczek
  • 40 g cukier+puder">cukru pudru do posypania
  • do przybrania liście świeżej mięty
Kruche ciasteczka z kremem i świeżymi owocami - sposób przygotowania: Dwie duże blachy do pieczenia smarujemy stopionym masłem i schładzamy. Miękkie masło i cukier ucieramy na gładką masę, mieszamy ze skórką z cytryny i kilkoma kroplami esencji waniliowej. Dodajemy jajko i całą mąkę, starannie mieszamy - masa powinna być bardzo miękka i kleista. Dzielimy ją na 2 części. Każdą porcję rozwałkowujemy na gr. 2,5 mm pomiędzy 2 arkuszami pergaminu, posypanymi mąką. Ciasto wraz z papierem schładzamy 30 minut. Gdy stwardnieje, przekładamy je na stolnicę. Usuwamy wierzchni arkusz papieru. Nóż do krojenia ciasta zanurzamy w mące i wykrawamy nim krążki ciasta, 3 na każdą porcję. Przenosimy je ze spodniego arkusza papieru na wysmarowane masłem blachy do pieczenia i makłuwamy widelcem. Pieczemy 20-25 min, na złocisty kolor w piekarniku nagrzanym do 160°C. Odstawiamy do wystygnięcia na podstawkę. W misce ubijamy (niezbyt mocno) śmietanę wraz z esencją waniliową i cukrem do smaku. Nakładamy do lukrownicy z nakładką w kształcie gwiazdy. Wyciskamy nieco bitej śmietany na środek ciastka i układamy wokół niej (tak, aby nie wychodziły poza krawędź ciastka) kilka owoców. Przykrywamy drugim krążkiem i powtarzamy przybranie, na wierzch kładziemy trzecie ciastko i oprószamy cukrem pudrem. Tak samo przygotowujemy pozostałe ciastka, zachowując nieco owoców. Układamy ciastka na paterze i przybieramy miętą oraz pozostałymi owocami.
Kruche ciastka z czekoladą. Zupełnie jak herbata

Informacje o Kruche ciasteczka z kremem i świeżymi owocami

  • Sezon na truskawki!

    Sezon na truskawki!

    skorzystać z ciasteczek ze sklepu lub, zamiast nich, upiec krążki z ciasta francuskiego (uważaj - udekoruj je śmietaną przed samym podaniem, inaczej ciasto może zbytnio zmięknąć). Kruche ciasteczka z kremem i świeżymi owocami Ciasto: 300 g miękkiego masła o temp. pokojowej + 2 łyżki do wysmarowania