Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kruche ciasteczka z kremem i świeżymi owocami
Kruche ciasteczka z kremem i świeżymi owocami - składniki:
Kruche ciasteczka z kremem i świeżymi owocami - sposób przygotowania:
Dwie duże blachy do pieczenia smarujemy stopionym masłem i schładzamy. Miękkie masło i cukier ucieramy na gładką masę, mieszamy ze skórką z cytryny i kilkoma kroplami esencji waniliowej. Dodajemy jajko i całą mąkę, starannie mieszamy - masa powinna być bardzo miękka i kleista. Dzielimy ją na 2 części. Każdą porcję rozwałkowujemy na gr. 2,5 mm pomiędzy 2 arkuszami pergaminu, posypanymi mąką. Ciasto wraz z papierem schładzamy 30 minut. Gdy stwardnieje, przekładamy je na stolnicę. Usuwamy wierzchni arkusz papieru. Nóż do krojenia ciasta zanurzamy w mące i wykrawamy nim krążki ciasta, 3 na każdą porcję. Przenosimy je ze spodniego arkusza papieru na wysmarowane masłem blachy do pieczenia i makłuwamy widelcem. Pieczemy 20-25 min, na złocisty kolor w piekarniku nagrzanym do 160°C. Odstawiamy do wystygnięcia na podstawkę. W misce ubijamy (niezbyt mocno) śmietanę wraz z esencją waniliową i cukrem do smaku. Nakładamy do lukrownicy z nakładką w kształcie gwiazdy. Wyciskamy nieco bitej śmietany na środek ciastka i układamy wokół niej (tak, aby nie wychodziły poza krawędź ciastka) kilka owoców. Przykrywamy drugim krążkiem i powtarzamy przybranie, na wierzch kładziemy trzecie ciastko i oprószamy cukrem pudrem. Tak samo przygotowujemy pozostałe ciastka, zachowując nieco owoców. Układamy ciastka na paterze i przybieramy miętą oraz pozostałymi owocami.
- Ciasto:
- 300 g miękkiego masła o temp. pokojowej + 2 łyżki do wysmarowania blachy
- 150 g cukier+puder">cukru pudru
- drobno starta skórka z 1 cytryny
- esencja waniliowa
- 1 lekko roztrzepane jajko
- 450 g przesianej mąki
- Krem:
- 200 ml 30% śmietany
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- miałki cukier do smaku
- 400 g różnych czerwonych owoców
- np. truskawek; malin i porzeczek
- 40 g cukier+puder">cukru pudru do posypania
- do przybrania liście świeżej mięty
Kruche ciastka z czekoladą. Zupełnie jak herbata
Informacje o Kruche ciasteczka z kremem i świeżymi owocami
-
Sezon na truskawki!
skorzystać z ciasteczek ze sklepu lub, zamiast nich, upiec krążki z ciasta francuskiego (uważaj - udekoruj je śmietaną przed samym podaniem, inaczej ciasto może zbytnio zmięknąć). Kruche ciasteczka z kremem i świeżymi owocami Ciasto: 300 g miękkiego masła o temp. pokojowej + 2 łyżki do wysmarowania
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki