Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Czarny makaron z wędzonym pstrągiem i sosem serowym

Autor
A A A
  • Czarny makaron z wędzonym pstrągiem i sosem serowym

    Fot. Duklas/ Duklas.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Czarny makaron z wędzonym pstrągiem i sosem serowym - składniki:
  • Makaron (można też kupić gotowy czarny makaron):
  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 żółtko zmiksowane z 1/4 szklanki wody
  • 2 krople atramentu z kałamarnicy
  • Sos winno-serowy:
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 1/2 małej posiekanej cebuli lub 1 posiekana szalotka
  • 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
  • 1 szklanka białego wina (chardonnay)
  • 2 szklanki śmietany 36%
  • 15 dag miękkiego serka koziego
  • sól
  • pieprz
  • mięso z 2 wędzonych pstrągów
Czarny makaron z wędzonym pstrągiem i sosem serowym - sposób przygotowania: Miksujemy składniki ciasta, aż powstanie kruszonka. Zagniatamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i odkładamy na pół godz. Rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy długie wstążki. Robimy sos. W rondlu rozgrzewamy masło lub oliwę, szklimy cebulę, dodajemy czosnek i dusimy około minuty. Wlewamy wino, gotujemy, aż połowa odparuje. Dodajemy śmietanę, znów gotujemy, aż odparuje połowa. Mieszamy z pokruszonym serkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 2 min, (jeśli jest ze sklepu, gotujemy wg przepisu na opakowaniu). Odcedzamy, przekładamy na talerze, polewamy sosem, a na wierzchu układamy kawałeczki pstrąga.

Informacje o Czarny makaron z wędzonym pstrągiem i sosem serowym

  • Pyszna partia

    Pyszna partia

    , drugie sezamem. Pieczemy przez 10-15 min na środkowym poziomie piekarnika (po 10 min wyjmujemy pierwsze grissino i sprawdzamy, czy jest gotowe), zdejmujemy z blachy i studzimy. Podajemy z dowolnym białym dipem, np. serowym. Czarny makaron z wędzonym pstrągiem i sosem serowym