Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Galaretka z jagód lub jeżyn

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Galaretka z jagód lub jeżyn - składniki:
  • 50 dag czarnych jeżyn lub jagód
  • 1 torebeczka żelfiksu 2:1
  • 50 dag cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • ok. 100 ml czerwonego wytrawnego wina
Galaretka z jagód lub jeżyn - sposób przygotowania: Oczyszczone owoce wkładamy do rondla, wlewamy 800 ml zimnej wody, gotujemy 4-5 minut. Przecedzamy przez gęste sitko, nie przecierając, tylko czekając, aż spłynie sok. Odmierzamy 3 szklanki (750 ml) powstałego soku, mieszamy z żelfiksem i zagotowujemy. Wsypujemy cukier, dodajemy wanilię, gotujemy 3 minuty na mocnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z winem, wlewamy do czystych i wyparzonych słoików. Zamykamy, stawiamy dnem do góry, a kiedy ostygną, przenosimy do spiżarni. Po dodaniu żelfiksu nie trzeba już galaretki pasteryzować.