Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Żur owsiany
Żur owsiany - składniki:
Żur owsiany - sposób przygotowania:
Robimy zakwas: mąkę umieszczamy w naczyniu (najlepiej kamionkowym), dodajemy pokruszony chleb lub drożdże. Zalewamy letnią wodą, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy "czapa" mąki zacznie się unosić, a całość uzyska kwaskowaty, orzeźwiający smak (przeważnie po 2-3 dniach) - zakwas jest gotów. Robimy zupę. Grzyby moczymy przez kilka godzin w 1/2 l wody, potem dolewamy 2,5 l wody i gotujemy na małym ogniu, aż grzyby będą prawie miękkie (ok. 30 min). Zakwas przecedzamy, mocno odciskając w rękach sfermentowaną mąkę. Powstały w ten sposób płyn łączymy z wywarem, solimy i gotujemy 30 min. Na 5 min przed końcem dodajemy zmiażdżony czosnek i ew. pokrojoną w grube plastry kiełbasę. Żur podajemy z całymi, ugotowanymi osobno ziemniakami lub wiejskim razowym chlebem. Możemy go również okrasić skwarkami z przysmażonej na chrupko słoniny.
Uwaga: jeśli chcemy ugotować żur kilka razy z rzędu, do nowego zakwasu wystarczy dodać trochę sfermentowanej mąki z poprzedniego kiszenia. Wedle opinii miejscowych znawców, taki właśnie żur jest najlepszy.
- Zakwas:
- 3 garści razowej mąki owsianej
- (+ ew. 1 łyżka pszennej mąki razowej oraz 2 łyżki płatków owsianych)
- mały kawałek kwaśnego razowego chleba
- lub 1/2 łyżeczki drożdży
- 1 l wody
- Wywar:
- 3 l wody
- 1 garść suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- Omasta:
- 20 dag wiejskiej kiełbasy
- 10 dag słoniny (najlepiej solonej)
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki