Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ziemniaki po góralsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ziemniaki po góralsku - składniki:
Ziemniaki po góralsku - sposób przygotowania: Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w plastry i przez moment podgotowujemy w osolonej wodzie. Kroimy boczek w plastry, a kiełbasę w talarki. Grzyby szatkujemy i podsmażamy na łyżce masła. Cebule siekamy i szklimy na reszcie masła. Naczynie do zapiekania wykładamy liśćmi kapusty, tak aby przykryć dno. Układamy na nich warstwami ziemniaki, cebulę, marchew, grzyby i kiełbasę. Każdą warstwę posypujemy posiekaną zieleniną, solą i pieprzem. Na górze układamy warstwę ziemniaków, obkładamy ją boczkiem. Przykrywamy potrawę liśćmi kapusty i pokrywką. Pieczemy 1 godz. w 180°C.
Pyszne ziemniaczki w skorupkach