Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Creme brulée ziołowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Creme brulée ziołowy - składniki:
Creme brulée ziołowy - sposób przygotowania: Żółtka bardzo delikatnie i wolno ucieramy z cukrem, aż zaczną jaśnieć - nie mogą się ubić i spienić. Śmietanę podgrzewamy z ziołami (nie gotujemy). Jeśli używamy herbatki ziołowej, podgrzewamy samą śmietanę i wrzucamy do niej na 2-3 min saszetki. Śmietanę przecedzamy, dodajemy do żółtek, delikatnie mieszając. Rozlewamy masę do miseczek, ustawiamy na ściereczce w brytfance, wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości miseczek i przykrywamy folią aluminiową. Zapiekamy 45-90 min w 130°C. Schładzamy 5 godz. Posypujemy cukrem i przypalamy palnikiem.