Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kluski kładzione gotowane na serwecie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kluski kładzione gotowane na serwecie - składniki:
Kluski kładzione gotowane na serwecie - sposób przygotowania: Bułki kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem wymieszanym z jajkami i pozostawiamy na 30 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso i przesianą mąkę, doprawiamy do smaku solą i gałką. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy niezbyt duże kluski i maczamy w stopionym maśle. Płaski rondel napełniamy wodą, a na brzeg mocno naciągamy gazę lub płótno o luźnym splocie (jak na bęben) i przywiązujemy dookoła mocną nicią lub bawełnianą tasiemką. Nakładamy kluski, przykrywamy miseczką i gotujemy 30 minut na małym ogniu. Podajemy polane skwarkami z boczku.
Szybkie kluski - cóż, że ze Śląska